Näin suunnittelet ohjevideon

suunnittele ohjevideo yritysvideo

Ohjevideot ovat sisältömarkkinoinnin klassikko, joka ohjaa netissä tiedonhakijoita yrityksesi luokse. Ohjevideot myös palvelevat ja auttavat asiakkaitasi. Poimi tärkeät vinkit, joiden avulla pääset helposti toteuttamaan opastavia videoita.

Ohjevideot ovat yritykselle tärkeitä

Jokaisen yrityksen kannattaa harkita ohjevideoiden tekemistä. Ensinnäkin ohjevideot tuovat liikennettä kanavillesi (esim. Youtubesta etsitään vuodesta toiseen valtavia määriä ohjevideoita). Toiseksi ne ovat tärkeä työväline asiakaspalveluun ja neuvontaan. Ohjevideoiden kautta rakennetaan myös brändiä: ne lisäävät tunnettavuutta ja luovat positiivisia mielikuvia avuliaisuudesta ja asiantuntemuksesta.

Lue 4 vinkkiämme ohjevideon tekemiseen. Niiden avulla suunnittelet helposti, millainen ohjevideo kannattaa tehdä.

NÄIN SUUNNITTELET OHJEVIDEON –
4 TÄRKEÄÄ VINKKIÄ

1. Valitse kerrontatapa

Mikä kerrontatapa sopii tarkoitukseesi parhaiten?

Ohjevideoiden yleisimpiä kerrontatyylejä ovat:

 • Voice over
  – Voice over tarkoittaa kuvan ulkopuolista kertojaa. Puheraita äänitetään studiossa (eikä kuvausten yhteydessä).
  – Voice overin etu on se, että ääniraita ei ole sidoksissa kuvaan: ääniraidan voi tarvittaessa tehdä vaikka usealla eri kielellä ja muokata näin yhdestä videosta eri kieliversioita.
  – Voice over käsikirjoitetaan tarkasti etukäteen, ja siihen voidaan valita juuri halutunlainen kertojaääni.
 • Selostava kerronta
  – Selostava kerronta on yhtäaikaista puhetta ja toimintaa.
  – Puhe äänitetään kuvausten yhteydessä, ja ääni liittyy kiinteästi kuvaan: videolla puhuva henkilö juttelee ja näyttää mallia samanaikaisesti.
  – Selostavia videoita voidaan versioida eri kielille tekstitysten avulla.
 • Teksti
  – Kerronta voidaan tehdä puheen sijaan myös tekstigrafiikoilla, joita videon muu kuvitus tukee.
  – Tekstigrafiikat on helppo päivittää eri kielisiksi.

Huom! Eri kerrontatapoja voi yhdistellä myös samassa videossa.

Trestonin ohjevideossa kerrontatapana on voice over. Kuvitus ja grafiikat havainnollistavat neuvoja. Ohjevideosta toteutettiin useita eri kieliversioita, joko tekstityksen tai kohdekielisen voice overin avulla.

2. Päätä kuvitustyyli

Millainen kuvitustyyli havainnollistaa asiaasi selkeimmin?

Hyväksi havaittuja kuvitustapoja ovat esimerkiksi nämä:

 • Lavastetut kuvat
  – Käsikirjoitetut, harkitut kuvat.
  – Kuvan päälle voi lisätä graafisia elementtejä, kuten nuolia ja muita korostuskeinoja, ja näin selkiyttää ja havainnollistaa ohjeita.
  – Visuaalisesti viimeistelty ja laadukas video.
 • Dokumentaarinen kuvitus
  – Kuvataan konkreettisia asioita, joita joku tekee (esim. näytetään, miten tuotetta käytetään).
  – Havainnollistaa selkeästi opastettavan asian.
  – Tuotannollisesti kevyt toteuttaa.
 • Animaatio
  – Sopii erityisen hyvin teoreettisten ja abstraktien asioiden havainnollistamiseen.
  – Voidaan hyödyntää myös silloin, kun ohjevideon sisältöön ei liity mitään konkreettista kuvattavaa tai ei muuten haluta käyttää videokuvaa.
 • Ruutukaappaus
  – Sopii esim. verkkosivujen, ohjelmien ja sovellusten käytön neuvomiseen.

Huom! Eri kuvitustyylejä voi yhdistää samaankin videoon.

Kekkilä Professionalin ohjevideon tyyli on dokumentaarinen: asiantuntijat juttelevat vapaamuotoisesti ja näyttävät, kuinka tuotetta käytetään. Ääniraita on suomeksi, ja eri kieliversioita toteutettiin tekstitysten avulla.

3. Rajaa sisältö tiiviiksi

Opastavien videoiden kannattaa olla ennemmin lyhyitä kuin pitkiä. Katsojat ovat tottuneet saamaan olennaisen tiedon nopeasti ja tiiviisti.

Jos asiaa on paljon, voi ohjevideoista tehdä videosarjan. Näin yksittäisen videon kesto pysyy lyhyenä, ja katsoja voi katsoa kulloinkin tarpeellisen videon.

Jos päädyt tekemään laajan ohjevideon, kannattaa Youtube-videoissa käyttää aikaleimoja. Niiden avulla katsoja voi siirtyä helposti haluamiinsa kohtiin.

Sisältöä rajatessa on hyvä miettiä videon aihetta sekä katsojan tarpeiden että hakukoneoptimoinnin näkökulmasta: millaiseen ongelmaan katsojat etsivät ratkaisua? Katsojan ongelman voi muotoilla sisään videon otsikkoon (tästä syystä Youtubesta haetaan paljon how to -alkuisia videoita).

Käytä myös sopivia avainsanoja otsikon lisäksi mm. videon sisällössä, kuvauksessa ja tageissa. Näin katsoja, joka etsii tietoa videosi aiheeseen liittyen, löytää juuri sinun videosi paremmin. Pohdi siis jo etukäteen tarkasti, mikä on videosi ydinaihe ja mitkä avainsanat liittyvät siihen.


4. Tee käsikirjoitus (myös vapaamuotoisiin videoihin!)

Videon sisältö kannattaa aina kirjoittaa tekstiksi.

Voice overit käsikirjoitetaan aina huolella, mutta jonkinlainen käsikirjoitus on hyvä olla myös videoihin, joissa kuvattava juttelee asiansa omin sanoin. Käsikirjoittaminen auttaa jäsentämään ajatukset valmiiksi ennen kuvauksia. Käsikirjoitukseen voi myös turvautua, jos ajatukset karkaavatkin mielestä, kun kamera käy!

Käsikirjoituksesta on hyötyä myös muissa työvaiheissa. Käsikirjoituksen pohjalta voi esimerkiksi

 • suunnitella kuvaukset sujuvasti
 • editoida videon tehokkaasti
 • tehdä mahdolliset tekstitykset ja niiden käännökset helposti.

Lisäksi käsikirjoituksen pohjalta on näppärää luoda teksti, joka kertoo videon sisällön. Tällaisella tekstillä voi parantaa videon saavutettavuutta, ja sitä voi hyödyntää myös hakukoneoptimointiin esimerkiksi lisäämällä sen Youtube-videon kuvailutekstiksi.

***

Hyvän suunnittelun jälkeen on helppoa lähteä toteuttamaan videota. Ei muuta kuin kuvaamaan, editoimaan ja jakelemaan ohjevideoita!

– Jousia
tuottaja, North Arrow Films Oy

Haluatko tehdä yrityksellesi ohjevideoita? Ota yhteyttä!