6 vinkkiä markkinointivideon suunnitteluun

Markkinointivideo kiikarissa? Yrityksesi on päättänyt, että markkinointivideo tuotteesta tai palvelusta olisi tehtävä.

Mutta mitä tehdä ensimmäisenä? Saatat pohtia, mitkä työvaiheet kuuluvat videon tekijälle ja mitkä voisi hoitaa itse. Entä missä vaiheessa kannattaisi pyytää tarjouksia videotuotantoyrityksiltä tai mainostoimistoilta?

Tässä kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset markkinointivideon suunnittelussa tehokkaasti alkuun!


1. Suunnittele video lopusta alkuun

Ensimmäisenä kannattaa pohtia, miten valmista videota tullaan käyttämään.

Aloita siis lopusta ja mieti

  • kuka videota katselee
  • millainen reaktio videon katsojassa halutaan saada aikaan
  • millä alustalla videota katsotaan.

Kohderyhmän rajaaminen on kaiken perusta. Liian laaja kohderyhmä heikentää yleensä videon tehoa, koska kaikkia katsojia ei voi puhutella samanlaisilla keinoilla. Kun tiedetään, kenelle video suunnataan, osataan päättää videon sisältö ja tyyli.

Kohderyhmä vaikuttaa myös levityskanaviin. Minkä katselualustojen kautta kohderyhmä tavoitetaan? Tarvitaanko eri alustoille erilaisia versioita (YouTube, Facebook, Instagram, yrityksen nettisivut, TV-mainos jne.)?

Katselualusta määrittää myös joitakin teknisiä seikkoja, jotka videon toteuttajan tarvitsee tietää, jotta video onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla valitussa alustassa. Katselualusta antaa yleensä myös raamit videon kestolle.

Kohderyhmän ja käytettävien katselualustojen rajaaminen vähentää videon levityskuluja. Katsojia ei tarvitse välttämättä saada tuhansia tai kymmeniä tuhansia, vaan tärkeintä on tavoittaa haluttu kohderyhmä ja mahdolliset asiakkaat heidän eniten käyttämiensä kanavien kautta.


2. Määrittele videon muoto

Yleensä videon muoto on selkiytynyt kuin itsestään tässä vaiheessa. Videon muoto voi olla esimerkiksi näytelty mainosspiikattu yritysesittelyhaastattelupohjainen yritysesittelyasiakastarinatraileri, animaatio jne.

Haastattelupohjainen esittelyvideo on lähes poikkeuksetta kustannuksiltaan edullisin, koska kuvakerronta on nopea toteuttaa ja näyttelijöitä tai varsinaista lavastusta ei tarvita.

Tämän jälkeen voidaan miettiä videon sisällöllistä ideaa. Idean olisi kohdattava äskeisissä kohdissa tehdyt valinnat. Mitä videolla tapahtuu? Perustuuko video huumoriin, tietoon, kokemukseen vai tunteeseen? Keitä videolla esiintyy? 


3. Mieti millaista äänikerrontaa videossa käytetään

Jos videossa on äänikerrontaa, miten se toteutetaan?

Puhuvatko ihmisen kameralle, haastatellaanko heitä vai kuljetetaanko kerrontaa spiikillä? Mitä kuvakerronnassa tapahtuu sillä aikaa? Tarvitaanko videoon äänikerronnan lisäksi tekstitys?

VAPO:lle toteutetussa ohjevideossa runkona on haastattelun ääniraita. Sitä elävöitetään dokumentaarisella kuvakerronnalla.
Video on myös tekstitetty somekatsojia varten.

4. Pyydä tarjous videotuotannosta tai sen suunnittelusta

Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa pyytää tarjouksia videotuotantoyrityksiltä. Samantyyppisen tuotannon voi tehdä nykypäivänä hyvin erilaisilla hintalapuilla. Tärkeää on löytää itseä miellyttävä hinta-laatusuhde. 

Monet videotuotantoyritykset haluavat kuulla asiakkaan videon karkean budjetin alussa, koska sen pohjalta video on helpompi suunnitella kyseessä olevan asiakkaan tarpeisiin. 

Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat erityisesti kuvauspäivien määrä, lopullisen videon kesto, esiintyjien käyttö ja tyylin elokuvallisuus/dokumentaarisuus – ensin mainittu on kalliimpi toteuttaa.


5. Pohdi tarvetta käyttää mainostoimistoa

Suuret yritykset ja brändit käyttävät tavallisesti mainostoimistoa, joka yleensä alihankkii videon toteutuksen tuotantoyhtiöltä tai -yritykseltä. Mikäli tilaajayrityksellä ei ole mainostoimistoa, ei sellaista ole tarpeen hankkia normaalin yritysvideon tekemistä varten. Tavalliset nettijakeluun keskitetyt markkinointivideot ovat toteutettavissa kohtuullisin resurssein ilman mainostoimistoa.

Sen sijaan kannattaa valita videotuotantoyritys, jolla on kokemusta myös videon suunnittelusta ja käsikirjoituksesta. Tällöin kannattanee tarjouspyynnöissä ohittaa ns. freelancervideokuvaajat, jotka ovat keskittyneet enemmän kuvaamiseen ja editointiin kuin videotuotannon suunnitteluun ja toteutukseen.

Mikäli yrityksellä on mainostoimisto, voidaan mainostoimistoa käyttää konsulttina videotuotannossa, mutta jättää vastuu videotuotannon kokonaistoteutuksesta kuitenkin videotuotantoyritykselle. Tämä on yleensä huomattavasti kustannustehokkaampi tapa kuin videon tilaaminen mainostoimiston kautta, koska yksi välikäsi jää pois.

Tällaisessa tilanteessa kannattaa ehkä kuitenkin sopia, että mainostoimiston AD osallistuu käsikirjoitukseen ja kuvauksiin, jotta video istuu yrityksen muuhun markkinointiviestintään. Se mahdollistaa helposti samanlaisella layoutilla toteutettavan printtituotannon (esim. flyeri, esite tai juliste). Videotuotantoyritykset eivät yleensä tee printtimedian tuotteita.


6. Hanki videolle kunnollinen käsikirjoitus

Varsinainen käsikirjoitus kannattaa jättää tuotantoyhtiön tai -yrityksen tehtäväksi. Se pitää yleensä sisällään vähintään suunnitelman siitä, millaista ääni-, kuva- ja grafiikkasisältöä videoon tulee ja kuinka kauan sen on tarkoitus kestää.

Videon lajityyppi vaikuttaa siihen, miten tarkka käsikirjoitus tehdään.

Esimerkiksi dokumentaarisen haastatteluvideon pohja on haastatteluvastauksista koottava ääniraita. Jotta rungoksi saataisiin juuri oikeat asiat, haastattelukysymykset mietitään tarkasti – ja aiheen ja haastateltavien tuntemus on tärkeää. Kuvakerronta sen sijaan suunnitellaan yleensä melko karkeasti.

Mainosvideossa puolestaan suunnitellaan huolellisesti niin spiikit, repliikit kuin kuvakerrontakin. Siksi suunnitteluvaihe vie huomattavasti enemmän aikaa kuin dokumentaarisen yritysvideon suunnittelu.

Modestonen mainosvideon kuvien toteutus suunniteltiin tarkasti.

Toivottavasti vinkeistä on apua sinun yrityksesi videomarkkinoinnin suunnitteluun!

– Jousia
tuottaja, North Arrow Films Oy

Jos olet kiinnostunut toteuttamaan yrityksellesi videotapyydä tarjous videotuotannon suunnittelusta ja/tai toteuttamisesta!