Kuvausaika ja kuvanottoväli timelapse-kuvauksessa
Timelapse-postaussarja (Osa 4)
Timelapse-kuvauksen ideana on ottaa valokuvia tasaisella tiheydellä samasta kohteesta ja näyttää valokuvat nopeaan tahtiin. Näin kuvista muodostuu liikkuvaa kuvaa eli videota.
Kuinka tiheään ja kuinka kauan kuvia sitten pitää ottaa?
Kuvausaika ja kuvanottoväli riippuvat seuraavista tekijöistä:
1. Kuinka pitkän pätkän tapahtumia haluat videolle tulevan?
2. Millaista kohdetta kuvaat?
3. Kuinka pitkän lopullisesta videosta haluat?
4. Kuinka kauan jaksat kuvata timelapsea (eli valvoa kameraa kuvaamassa)?
Kuvausajan pituus timelapse-kuvauksessa
Kuvausajan pituuteen vaikuttaa olennaisesti kuvattavan tapahtuman kesto. On selvää, että jos haluaa kuvata auringonnousun, on aloitettava kuvaaminen ennen kuin aurinko alkaa nousta ja jatkettava sitä aina sinne asti, että aurinko on noussut.
Jos taas kuvataan pilvien liikettä, itse tapahtuman ajalla ei ole samanlaista vaikutusta vaan kuvauksen kesto määräytyy muiden tekijöiden pohjalta.
Joskus timelapsen-kuvaukseen ei ole paljon aikaa. Sopivasta kohteesta voi silti saada hienon timelapsen jo parissakymmenessä minuutissa. Toisinaan ongelmaksi tulee se, että kameraa ei uskaltaisi jättää yksin luontoon tai kaupunkiin kuvaamaan vaikkapa yön ajaksi. Joka tapauksessa timelapsen kuvaaminen ei ole hätäisen ihmisen harrastus…
Kuvanottoväli timelapse-kuvauksessa
Kuvauskohde vaikuttaa kuvanottotiheyteen. Kun kuvataan hitaita liikkeitä, kuten auringon kulkua horisontissa tai varjojen liikettä seinällä, kuvanottotiheydeksi riittää 30 sekunnin välein otetut kuvat. Kovalla tuulella liikkuvia pilviä taas on syytä kuvata 2 sekunnin välein, jotta videoon tallentuu pilvien liikerata eikä satunnaisesti muuttuva taivas.
Lopullisen videon mitta antaa myös tiettyjä reunaehtoja. Jos haluat lopullisesta videosta 4 sekuntia pitkän, on sinun kuvattava vähintään 100 kuvaa (koska 1 sekunti videota = 25 kuvaa). Voit kuvata enemmänkin ja nopeuttaa videota, jolloin kaikkia kuvattuja ruutuja ei näytetä, mutta et voi kuitenkaan nopeuttaa yli 25 kuvaa/sekunti ilman että video muuttuu tökkiväksi.
Kun kuvaan timelapsea, pyrin ottamaan vähintään 100 kuvaa, mutta yleensä kuvaan 300-600 kuvaa. Tällöin saan pitkän videon, josta voin halutessani näyttää sopivan pätkän tai tehdä myös lyhyemmän ja nopeamman version.
Laskukaavat videon mitalle, kuvamäärälle ja kuvatiheydelle
Lopuksi vielä esimerkkejä videon mitan, kuvamäärän ja kuvatiheyden laskukaavoista. Voit laskea näitä ominaisuuksia itse tai googlata avuksi timelapse calculator!
Haluan kuvata 2 tuntia ja haluan käyttää kuvatiheyttä 20 sek. Montako kuvaa otan?
-> 3 kuvaa minuutissa x 120 min. = 360 kuvaa
Haluan 20 sekuntia pitkän videon ja haluan käyttää kuvatiheyttä 10 sek. Kauanko minun pitää kuvata?
-> 20 sek. x 25 kuvaa = 500 kuvaa yhteensä
-> 500 kuvaa / 6 kuvaa minuutissa = 83,4 min. eli 1 h ja 24 min.
Ehdin kuvata 40 minuuttia ja haluan 5 sekuntia pitkän videon. Millä kuvatiheydellä kuvaan?
-> 5 sek. x 25 kuvaa = 125 kuvaa yhteensä
-> 40 min=2400 sek.
-> 2400 sek. / 125 kuvaa = 19,2 sek. eli kuvaa 1 kuva 20 sek. välein
* * *
Laskeskelujen jälkeen on syytä jo päästä itse kuvaamisen pariin! Seuraavassa postauksessa käydään läpi kameran valmistelua ja asetuksia kuvaustilannetta varten.
– Jousia
tuottaja, North Arrow Films Oy
LUE MYÖS:
Mitä on timelapse-kuvaus?
Timelapse-kuvauskalusto
Kuvakompositio timelapse-kuvauksessa
Kameran valmistelu ja asetukset timelapse-kuvauksessa
Timelapse-videon jälkikäsittely