Timelapse-postaussarja (osa 2)

Timelapsekuvausta voi kokeilla aluksi vaikka kännykkäkameralla. Jos timelapse-videoiden teko kuitenkin kiinnostaa syvemmin, on sitä varten olemassa monipuolista kuvauskalustoa.

Timelapse-kuvauksella tarkoitetaan tässä yhteydessä järjestelmäkameralla kuvattuja raw-kuvia, jotka käsitellään huolellisesti kuvankäsittelyohjelmassa ja koostetaan sen jälkeen videoksi.

Timelapse-kuvauskaluston 3 tärkeintä osaa

  1. järjestelmäkamera + laadukas linssi
  2. jalusta
  3. kuvankäsittelyohjelma

1. Järjestelmäkamera + linssi

Järjestelmäkameran linssin on järkevää olla melko laaja, sillä timelapse-kuvauksen kohteena ovat usein maisemat. Lisäksi tarvitaan suurehko muistikortti, sillä kuvia tulee paljon. Monissa kameroissa on sisäänrakennettu timelapse-ominaisuus, mutta sellainen puuttuu esimerkiksi Canon-kameroista, joilla itsekin kuvaan. Siksi Canonilla kuvatessa tarvitaan joko asennettu Magic Lantern -ohjelmisto tai erillinen intervalometer-lisälaite.

2. Jalusta

Timelapsen kuvaamiseen riittää yksinkertainen ja melko kevyt jalusta. Sen täytyy kuitenkin jaksaa pitää kamera ja objektiivi tukevasti paikallaan. 

3. Kuvankäsittelyohjelma

Kuvankäsittelyyn suosittelen Photoshop Lightroom -ohjelmaa ja LRTimelapse-lisäosaa, mutta muitakin ratkaisuja toki on.

* * *

Kun kalusto on kasassa, on aika lähteä kuvaamaan! Seuraavassa postauksessa kerron muutaman vinkin kuvauskohteen rajaamiseen.

– Jousia
tuottaja, North Arrow Films Oy

LUE MYÖS:

Mitä on timelapse-kuvaus?
Kuvakompositio timelapse-kuvauksessa
Kuvausaika ja kuvanottoväli timelapse-kuvauksessa
Kameran valmistelu ja asetukset timelapse-kuvauksessa
Timelapse-videon jälkikäsittely