Menu

Videoita jotka osuvat maaliin

VIDEOITA JOTKA OSUVAT MAALIIN

Videokuvausta vai videotuotantoa

 

22.8.2016 By: Jousia Lappi // jousia(a)northarrowfilms.fi

North Arrow Filmsin palveluihin kuuluu sekä videokuvaus että videotuotanto. Aina toisinaan keskustelemme asiakkaidemme kanssa näiden kahden termin erosta. Onko tarve saada tilanteeseen paikalle videokuvaaja tallentamaan tapahtumia vai toteuttaa videotuotanto?

Videokuvaajaa ja videoeditoijaa tarvitaan silloin, kun luento, koulutus, tapahtuma, tilaisuus tai haastattelu halutaan taltioida. Taltiointiin voidaan myös lisätä grafiikkoja, tekstejä, kuvia, spiikkiä ja musiikkia sekä tehdä siitä siistitty julkaisukelpoinen video. Video, joka valmistuu videokuvauksen lopputuloksena, on kuitenkin eri asia kuin videotuotannon tuotteena valmistuva video.

Videotuotannossa pyritään luomaan ytimekäs ja merkityksellinen video, jonka kaikki visuaaliset ja äänelliset ratkaisut pyrkivät kertomaan samaa ennalta mietittyä viestiä.

Viesti on mietitty siten, että sillä olisi merkitystä ennalta määriteltyyn kohderyhmään kuuluvalle katsojalle. 

Kaikkia ei tarvitse tavoittaa, miellyttää eikä koskettaa. Siksi on tärkeää pohtia, kenelle video on suunnattu ja kuinka tällainen katsoja voitaisiin tavoittaa niin sisällöllisesti kuin välineellisestikin. Videotuotannon alussa suunnitellaan, millä keinoin viesti pyritään viemään eteenpäin: käytetäänkö huumoria, tunnetta, tietoa, provosointia, parodiaa vai jotain muuta.

Ydinidean ja -viestin muotoilemisen jälkeen suunnitellaan tuotannon seuraavat vaiheet. Videon sisältö ja toteutus suunnitellaan ja käsikirjoitetaan ydinviestin ja kohderyhmän pohjalta. Sen jälkeen järjestetään käytännön asioita ja toteutetaan kuvaukset sekä jälkityöt. Tärkeää on huomioida myös videon levittäminen, jotta panostus laadukkaaseen videotuotantoon ei mene hukkaan.

Onnistuneen videotuotannon vaiheet olemme koonneet muistiin askelmerkeiksi. Uskomme, että nämä asiat huomioimalla syntyy arvokas videotuote, joka tavoittaa ja vaikuttaa halutun kohderyhmän katsojaan.

 

Onnistuneen videotuotannon askelmerkit

 • Mietitään ydinviesti, joka halutaan kertoa videolla.
 • Suunnitellaan kenelle ydinviesti halutaan kertoa.
 • Päätetään, mikä on toivottu reaktio videon nähneellä katsojalla.
 • Suunnitellaan, miten videon nähnyt henkilö saataisiin toimimaan toivotulla tavalla.
 • Mietitään, missä valittuun kohderyhmään kuuluva katsoja voisi videon nähdä ja suunnitellaan video tämän median ehdoilla ja lainalaisuuksilla.
 • Mietitään, miten eri tavoin katsoja voitaisiin ohjata videon (eli ydinviestin) pariin.
 • Mietitään, mikä on kaikkein tärkeintä ja oleellisinta, jotta emme tuhlaa katsojan aikaa sellaiseen, jolla ei ole niin paljon merkitystä. Tiivistetään.
 • Tehdään käsikirjoitus, joka kertoo sisällön, visuaalisen ja äänellisen kerronnan.
 • Suunnitellaan missä, milloin ja miten video tehdään sekä varataan siihen aikaa ja muita resursseja riittävästi.
 • Tehdään video ja sen kaikki jälkityövaiheet huolellisesti.
 • Suunnitellaan resurssit niin, että niitä jää myös videon levittämiseen.

 

North Arrow Films videokuvaus, videokuvaaja, videotuotanto, mainosvideo, esittelyvideo, yritysvideo, av-palvelu, tampere, pirkanmaa, jyväskylä, keski-suomi

Yläkuvassa videotuotannon kohokohta eli kuvaukset alkamassa. Alakuvassa videokuvaus käynnissä Ilta Lauran Kanssa -talkshowta taltioiden.