Menu

Videoita jotka osuvat maaliin

VIDEOITA JOTKA OSUVAT MAALIIN

Musavideon tuotanto – Case ”Hylätty maa”

 

12.11.2016 by: Jousia Lappi // jousia(a)northarrowfilms.fi

Hylätty maa -musavideon kuvaukset Porvoon vanhalla asemalla.

Hylätty maa -musavideon kuvaukset Porvoon vanhalla asemalla. Suurta reflektoria tarvitaan välillä suoran auringonvalon blokkaamiseen kasvoilta ja tietenkin ”avaamaan” kasvojen  varjokohtia.

Teimme tänä syksynä pari musavideota hämeenlinnalaisen White Light Music Oy:n artistille Ida Boisille. Tässä blogikirjoituksessa esitellään ”Hylätty maa” -nimisen biisin tarinallisen musiikkivideon tuotantoa.

Tuotantovastuu White Lightilla

Projektin tuotantovastuu haluttiin pitää White Light -tuotantoyhtiöllä ja North Arrow Films tuli lähinnä toteuttavaan rooliin. Hyppäsimme siis kunnolla kelkkaan vasta videon tuotantovaiheessa. Hoidimme tuotannossa kuvauksen, valaisun ja ohjauksen sekä jälkituotannon.

Myös kuvauksissa aina niin tärkeät assarit tulivat tällä kertaa tilaajan kautta ja samoin kopterikamera saatiin mukaan White Lightilta. Heillä oli vastuu kaikista tuotannollisista asioista, joita ovat kaikki kuvauspaikkoihin, näyttelijöihin, rekvisiittaan, kuljetuksiin, ruokahuoltoon yms. liittyvät tekijät. Me keskityimme tällä kertaa siis pelkästään kuvaukseen ja jälkituotantoon.

Video-moodboard projektin kulmakivenä

”Hylätty maa” oli aiemmista musavideotuotannoistamme poikkeava projekti, koska asiakkaalla oli selvä ja melko valmis visio siitä, millaista musavideota halutaan. Käsikirjoitus oli lähes valmis ja asiakkaalla oli näyttää jo projektiin lähtiessä erilaisista referenssivideoista leikattu ”video-moodboard”. 

Hylätty maa -musavideon kuvaukset Porvoon vanhalla asemalla.

White Lightin Lauri keskittyneenä kuvauskopterin puikoissa. Välillä paras kuvauspaikka löytyy yllättävästä paikasta.

Video-moodboard on julkaistuista videoista uudelleen leikattu tunnelmavideo, johon voidaan laittaa oma musiikki taustalle. Tällaista videota ei tietenkään saa julkaista, mutta esituotantovaiheessa se auttaa työryhmää hahmottamaan, minkä tyyppistä videota ollaan tekemässä. Ilman video-moodboardia ei suoraan tuotantovaiheeseen hyppääminen olisi onnistunutkaan.

Esituotantovaiheen haaste on nimenomaan keskustelu visuaalisesta tuotteesta ilman visuaalisia elementtejä. Moodboardin tarkoitus on antaa visuaalisia ärsykkeitä, joiden avulla päästään keskustelemaan varsinaisesta videota, ja siitä miltä sen pitäisi näyttää, tuntua ja kuulostaa. Video-moodboardia helpompi tapa on perinteinen moodboard, joka yleensä tehdään vaikkapa valokuvista. 

Hylätty maa -projektissa monet asiat helpottuivat, kun pääsimme keskustelemaan tulevasta videosta konkreettisen esimerkin kautta. Esimerkiksi kustannukset on helpompi laskea, kun referenssivideosta voi suoraan nähdä haluttu kuvauksen, valaisun, leikkauksen ja värimäärittelyn tyyli. Toki monista tyyliseikoista voidaan matkan varrella lähteä uuteenkin suuntaan, mutta moodboard antaa keskustelulle hyvän lähtökohdan.

Tämän projektin inspiraationa toimi Taylor Swiftin ”Safe and Sound” sekä Alan Walkerin ”Faded”. Asiakas halusi luoda samankaltaista maisemaa ja tunnelmaa kuin näissä videoissa. Värimäärittelyssä päädyttiin lopulta viemään videota jonkin verran eri suuntaan verrattuna näihin esikuviin.

Tuotanto ja jälkituotanto

Kuvauspaikoiksi valikoitui Tampereen vanha tulitikkutehdas, Porvoon vanha rautatieasema sekä Hämeenlinnan Varikkoniemi, vanha hyppytorni ja Pälkäneen vanha kirkko. Kuvauspäiviä oli kaksi. Ensimmäisenä päivänä kuvattiin Tampereella, Pälkäneellä ja Hämeenlinnassa tarinaosuudet sekä toisena päivänä Porvoossa lauluosuudet ja vielä muutamia kuvituskuvia.

Projekti onnistui niin asiakkaan kuin meidänkin mielestämme erinomaisesti. Asiakas kertoikin palautteessaan: ”Video osoittautui mielettömäksi kokonaisuudeksi! Päivämäärä piti tarkalleen ja koemme, että Jousia sai tiivistettyä juuri sen tunnelman jonka halusimmekin.”

Katso video Ida Boisin Youtube-kanavalla.

 

Musavideon tuotanto! Hylätty maa -musavideon kuvaukset Porvoon vanhalla asemalla.

Viimeinen kuva tallessa! Valmista tuli!